Fogfehérítés gyermekkorban

Fogfehérítés gyermekkorban

Fogfehérítés gyermekkorban

Lehet-e fogfehérítést végezni gyermekkorban?

Dr. Győrfi Adrienne a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő vezetője válaszol!

Fogfehérítés gyermekkorban

Lehet-e fogfehérítést végezni gyermekkorban?

Fogfehérítést 12 éves kor felett lehet végezni. Ebben a korban már nem annyira tág a pulpakamra, hogy veszélyt jelentenének a fogakra a fogfehérítés során használatos anyagok. A gyermekeknél talán még inkább zavaró lehet az elszíneződött sötét fog, hiszen a többi gyermek csúfolhatja e miatt.

Fogfehérítés gyermekkorban

Még manapság is nagyon sok tévhit kering a fogfehérítés témájával kapcsolatban, holott a legtöbb elgondolás már évek óta idejétmúlt. A leggyakoribb tévhiteket összeszedtük, hogy mindenki megtalálja az őt érdeklő legfontosabb kérdést, valamint a korrekt választ.

A leggyakoribb tévhitek a fogfehérítés biztonságával, valamint a fogak elszíneződésének okával kapcsolatosak, ám az is gyakran felmerül, hogy a fogfehérítés eredményessége olyan árat követel, mely után rosszabb lesz a helyzet, mint fogfehérítés előtt. Ezek a tévhitek valamikor régen, amikor a fogfehérítés még gyerekcipőben járt, akár igazak is lehettek, ám azóta több évtized eltelt, és a technológiai fejlődés egészen új lehetőségeket teremtett.

Fogfehérítés gyermekkorban

A fogfehérítés során a fehérítő gél nem jut be a fog szerkezetébe, a technológia egészen más módon fejti ki hatását. Fogfehérítés folyamán, a fogakra helyezett fehérítő zselé fény hatására lebomlik, és a felszabaduló oxigén fejti ki a hatást a fogzománc mikrobarázdáiban és nem a fogzománc belsejében. A felszabaduló oxigén semmilyen változást nem idéz elő a fogzománc szerkezetében, csupán kivilágosítja az elszíneződéseket. Minden fogfehérítés eljárásnak ez az alapvető lényege, ezért semmi ok a félelemre, a fogzománc nem képes roncsolódni az eljárás során.

Fogfehérítés gyermekkorban

Elsősorban azt kell tudni, hogy a gyermekeknél, amikor a tejfogakat vizsgáljuk, illetve azoknak a színét, abból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a maradó fogak színével kapcsolatban, mivel a tejfog szerkezete teljesen más, a fogzománc jóval vastagabb, így az valójában sokkal fehérebb, mint amilyenek a maradó fogak lesznek.

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt!