Lézeres fogfehérítés fájdalommentesen, tartós eredménnyel!

A fogászati kezelésektől való félelem sajnos gyakran elriasztja a pácienseket a fogorvos felkeresésétől. Sokan már csak, ha a fogászati műszerekre gondolnak, akkor is stresszes állapotba kerülnek, pánikolnak, félnek már a fogászati kezelés gondolatától is.

Ennek a félelemnek a kiküszöbölésére, rendelőnkben nem csak a fogfehérítés fájdalommentes, de az egyéb fogászati beavatkozásból sem érez semmit a páciens.

Mi a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben igyekszünk a fogászati rendelőnk képét úgy kialakítani, hogy a pácienseink ne érezzék azt, hogy fogorvosnál vannak. Nálunk a fogászati kezelések hála a lézerfogászatnak, ma már egészen mást jelentenek, mint akárcsak egy-két évvel ezelőtt jelentettek.

Csak fogászati szakember, a fogorvos tudja igazán kifehéríteni a fogakat. A boltban kapható fogfehérítő termékek nem olyan hatékonyak, mint a fogorvos által végzett professzionális fogfehérítés, valamint a fogorvos által kivitelezett fogfehérítés biztonságos körülmények között zajlik. Ha a mosolya, a fogai fontosak Önnek akkor kérjen professzionális fogfehérítést.

A fogfehérítés kivitelezésére több féle fogfehérítő rendszer, fogfehérítő készülék áll fogorvosunk rendelkezésére, emiatt minden páciensnek az adott esetben legoptimálisabb fogfehérítést végezzük. Ezt fogászati pácienseink véleménye is alátámasztja.

Az egyik fogfehérítési módszer a lézeres fogfehérítés, amely fájdalommentes fogfehérítést, és gyönyörű eredményt biztosít.

Ma már nagyon sok fogfehérítési eljárás ismeretes, de azt kevés fogászati páciens tudja, hogy a sebészeti diódalézerrel történő fogfehérítéssel rövid idő alatt a fogakat több árnyalattal világosabbá tudja tenni fogorvosunk, anélkül, hogy a fogzománc károsodna! A fogon lévő foltokat hagyományos módon csak úgy lehet megszüntetni, ha a fogorvos fogszínű tömőanyaggal betömi ezeket. A diódalézer az egyetlen, amely a foltokat pár perc alatt kifehéríti fúrás és fogtömés nélkül, véglegesen. A lézerkezelésen átesett páciensek visszajelzései egyértelműen arra utalnak, hogy a lézerrel történő fogászati beavatkozások nemcsak a legkorszerűbbnek számítanak, hanem a legkevésbé kellemetlenek.

Lézer az elszíneződött fogak fehérítésében

Fogorvosunk a lézerfényt a gyökérkezelt, vagy élő, de elszíneződött fogak fehérítése során is alkalmazza. A fogfehérítő kezelés megkezdése előtt a fogorvosnak meg kell bizonyosodnia a gyökértömés megfelelő minőségéről, szükség esetén új gyökértömést kell készítenie a fogorvosnak. Lézeres fogfehérítő kezelést élő fogakon is alkalmazhat fogorvosunk. A fogfehérítő pasztát a fogon belül és/vagy kívül helyezi el, majd a fogfehérítő anyagot a lézerfény segítségével aktiválja.

Laserek alkalmazása a fogfehérítés elősegítésére

A lézeres fogfehérítés 1996-ban került bevezetésre a klinikai gyakorlatba. A lézerrel történő fogfehérítés során a lézerfény a fogfehérítés reakciójának elindításában játszik szerepet. Amellett, hogy a lézer alkalmazása a fogfehérítés folyamatát gyorsítja, egyes szerzők különbséget találnak a fogfehérítés hatásmélységében is a lézeres fogfehérítés javára, a fototermikus- és a kémiai fogfehérítéshez képest. Az utóbbi években a lézeres fogfehérítés egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Miben különbözik más fényforrástól a lézer?

A lézerfényre jellemző, hogy monokromatikus (azonos a lézernyalábban terjedő fényrészecskék hullámhossza) és koherens (azonos fázisban rezegnek a hullámok). Emellett jól polarizált és optikai eszközökkel könnyen irányítható. A lézeres fogfehérítés hatásmechanizmusának a lényege a felületegységre jutó nagy intenzitása. A lézer önmagában nem fehéríti a fogakat, a lézerfény a fogfehérítés során használt fogfehérítő anyagot aktiválja.

A fogfehérítés során alkalmazott lézerek fajtái

Gáz lézerek

A gáz lézerek sugárzó anyaga gáz halmazállapotú. A gáz típusától függően többféle gáz lézer létezik.

Argon-ion lézer (gáz lézer, 488 nm)

Az argongázt tartalmazó argon-ion lézer a „power bleaching” egyik hatékony eszköze. A fogfehérítésre a 488 nm-es kék fényű argon-ion lézert használják. Az argon-ion laser látható kék fénye elsősorban a vérben-, de a pigmentált szövetekben is jól elnyelődik. Hatását főként a fogfehérítési folyamat elején fejti ki, ekkor ugyanis még több festék molekula van jelen a fog szövetekben, mely az argon-ion lézer energiáját elnyeli. Ugyancsak az említett okból kifolyólag éppen az erősebb elszíneződések esetén hatékonyabb. Az argon-ion lézerrel történő fogfehérítés során nem kell számolnunk hőhatással.

CO2 lézer (10600 nm)

A széndioxid lézer a legnagyobb teljesítményű lézer, amely már az úgynevezett hősugárzás tartományába eső hullámhosszúságú (infravörös sávban kb. 10 mikron) fényt bocsájt ki. Az argon-ion lézerrel ellentétben a CO2 lézer hatékonysága független a fog színétől-azaz a fogban lévő festék molekuláktól- ugyanis a CO2 lézer energiája a vízben, így pl. a víztartalmú szövetekben nyelődik el. Emiatt a vizes bázisú fogfehérítő anyagok ugyancsak gyorsan abszorbeálják a CO2 lézer energiáját. Miután az argon-ion lézer a festék molekulákra, a CO2 lézer pedig a fogfehérítő anyagra hat, régebben a kettőt kombinálták.

Dióda lézer (980nm)

Fogfehérítésre a 980 nm hullámhosszú dióda lézer a legalkalmasabb. Vizsgálatok szerint a 980 nm hullámhosszú dióda lézerrel ugyanaz a fehérítő hatást kb. harmad annyi idő alatt érhető el, mint a kémiai oxidáción alapuló fehérítéssel.

A lézerek alkalmazását különösen a tetraciklines fogelszíneződések esetén tartják hatékonynak. A tetraciklin ugyanis a fogban lévő kalciummal és foszforral olyan vegyületet képez, amely rendkívül ellenálló a peroxid oxidációja során képződött szabad gyökökkel szemben. Ugyanakkor a molekula meghatározott hullámhosszú fény segítségével feltörhető, és így jobban hozzáférhetővé válik a fogfehérítő anyag számára.

A fogfehérítés mindegyik lézerrel hasonló módon történik. Többnyire egy ülésben, három fehérítési ciklussal világosítja meg a fogorvos a fogakat. A lézerrel indukált fogfehérítés kezelési ideje kb. 30-40 percet vesz igénybe.

A fogászati lézerrel történő fogfehérítés során kerülni kell a lézerfény emberi szembe jutását – a szem védelmének érdekében – emiatt a páciens és a fogorvos számára is kötelező a védőszemüveg használata.

A XXI. században a saját fogak megtartásában, a fogfehérítésben, a gyökérkezelésben, a szájsebészeti műtéteknél, az implantológiában, a fogászat szinte minden területén, óriási jelentősége van a lézerfogászatnak.

A mi fogászati rendelőnkben a fogászati kezeléseink hatására megváltozik a szája, megváltozik az élete. Célunk: a saját fog megtartása. Egészséges fogak egy életen át. Ragyogó fehér fogsor lézeres fogfehérítéssel fájdalommentesen, tartósan, azonnal!

Várjuk fogászati magánrendelőnkben, a Fehérgyöngy Fogászaton!