Elszíneződött fogak fehérítése

Elszíneződött fogak fehérítése

ELSZÍNEZŐDÖTT FOGAK FEHÉRÍTÉSE

A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a fogfehérítést hazánk fogfehérítés specialistája, dr. Győrfi Adrienne végzi.

A fogak elszíneződése -főként a frontfogak területén- komoly esztétikai problémát jelenthet. Ennek megoldására többféle módszer áll a fogorvos rendelkezésére. Ilyen például a fogfehérítés, az elszíneződött fog kompozit anyaggal történő esztétikus takarása, héjkerámia- vagy teljes korona készítése. Összehasonlítva a különböző eljárások invazívitását, időigényét, költségeit, a páciens számára a fogfehérítés a legelőnyösebb beavatkozás. Ezért lényeges, hogy a fogfehérítést minden fogorvos felvegye az általa végzett terápiás eljárások sorába.

Elszíneződött fogak fehérítése

A fogfehérítés -technikai kivitelezésének módja szerint- két nagy csoportba osztható.

  • Belső fogfehérítés

Belső fogfehérítésnél a fogbélkamra felől fehérítjük a fogakat (gyökérkezelt fogak).

  • Külső fogfehérítés

A külső fogfehérítés során a zománcfelszín felől történik a fogak fehérítése (élő fogak).

A fehérítés kivitelezésének a módját döntően az elváltozás oka határozza meg.

Elszíneződött fogak fehérítése

A FOGAK ELSZÍNEZŐDÉSÉNEK OKAI

Az aktuális fogfehérítési eljárás kiválasztását első sorban az elszíneződés oka és mélységbeli kiterjedése befolyásolja. A fogak elszíneződésének számos oka lehet. A szakirodalom két nagy csoportra osztja ezeket: külső és belső elszíneződések.

KÜLSŐ ELSZÍNEZŐDÉSEK

A fog külső felszínére lokalizálódó elszíneződés fiatal korban főként a fogak nyaki területén található, és a nem megfelelő szájhigiéné mellett a Nasmyth-hártya maradványával is összefüggésbe hozható. Az ameloblastok által termelt Nasmyth-hártya a fogelőtörés után a zománcot fedő szemipermeábilis hártya, mely később a rágás hatására, valamint a fogak tisztítása következtében fokozatosan eltűnik.

A tej és vegyes fogazat vonalszerűen elhelyezkedő feketés elszíneződését a szájban található kromophil baktériumok okozzák.

Az életkor előrehaladtával a zománc apró résein keresztül különböző ételek, italok –különös tekintettel a kávé-tea fogyasztására-, gyógyszerkészítmények, szájöblítő szerek, valamint a dohányzás okozhat külső elszíneződést. A fogszuvasodás következtében ugyancsak elszíneződhetnek a fogak.

BELSŐ ELSZÍNEZŐDÉSEK

A belső elszíneződések szisztémás vagy lokális eredetűek lehetnek, illetve a fogak előtörése előtt vagy után alakulnak ki.

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.

Telefonszám: 06-20/243-41-75