Fogas kérdések:

Mutassuk ki a fogunk fehérjét! Fogfehérítés professzionálisan a

Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben

mutassuk ki a fogunk fehérjét  

A fehér fogsor, így a fogfehérítés iránt is egyre növekszik az emberek igénye, ami abszolút érthető. Egyre több fogászati páciens keresi fel a fogorvost, hogy fehérítse meg a fogaikat. Hiszen az elszíneződött fogak számos esetben az ápolatlanságot, az elhanyagoltságot sugallják, míg ezzel szemben a fehér fogsor az egészség és a jól ápoltság jele. Így a fogfehérítés nagyon kedvelt fogászati kezelés.

Mitől lesz fehér az a fogsor, ami egyébként nem fehér?

Mindenki szeretné, ha fehérek lennének a fogai. Azonban a rendszeres és jól kivitelezett fogmosás ellenére is elszíneződhet fogazatunk. Sokan gondolják azt, hogy a fogaik színe csupán genetikai adottság kérdése, pedig ez messze nem így van. Egy jó fogorvos tud segíteni az elszíneződött fogakon, meg tudja fehéríteni a fogakat, anélkül, hogy károsodnának a fogak. És ez nagyon fontos szempont. Fájdalommentes legyen a fogfehérítés, és ne károsítsa a fogakat! A fogfehérítés fehérre tudja varázsolni az elszíneződött fogakat, anélkül, hogy károsítaná a fog szerkezetét.

A fogkő a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak felszínén folyamatosan képződő - ételmaradékokból és baktériumokból álló - foglepedék viszont rendszeres és helyes fogmosással eltávolítható. Erre kell megtanítania a fogorvosnak a pácienseket.

A fogak színét a szabad szemmel nem látható, apró pigment részecskék adják, amelyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába találhatóak. A fogfehérítési módszerek a pigment részecskék elszíntelenítésén alapul. Ez is mutatja, hogy a fogfehérítés során használatos fogfehérítő anyagok nem a fogakkal lépnek reakcióba, nem a fogakat károsítják.

A fogak színét számos tényező befolyásolja. Az életkor előre haladtával romlik a fogak állaga és sötétedik a fogak színe, de azok az élelmiszerek, amelyekben nagy mennyiségben fordul elő mesterséges színezőanyag, szintén elváltozást okozhatnak a fogazat színezetében. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy egyes italok, például a feketekávé és a tea szintén fogelszíneződést okozhatnak, sőt gyógyszerek, illetve gyógyhatású készítmények és betegségek is elszíneződéshez vezethetnek. A dohányzás miatt fogkövek képződnek, amelyek egyenes utat jelentenek a fog elszíneződéséhez. A fogakhoz tapadó lepedék és a fogkő egyébként a leggyakoribb oka a fogfelszínen történő elszíneződésnek.

Mit tehetünk a fehér fogakért?

Keressünk fel egy szakmailag jól felkészült fogorvost! Manapság egyre több emberben megvan az igény arra, hogy az elszíneződött fogait speciális eljárással szép fehérré varázsolja. A fogápolásnak ezen formája a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas, és nem is károsítja a fogállományt. Tehát nem kell kétségbe esni azoknak, akiknek elszíneződött a foguk, és tenni akarnak ellene. Ma már léteznek kiváló fogfehérítési technikák. A fogszövetek mélyebb rétegeit érintő elszíneződések kezelésére oxidáción alapuló fogfehérítő eljárásokat fejlesztettek ki, melyek fő alapanyaga a hidrogén-peroxid.

A fogfehérítő anyagok hatékonyságát a hidrogén-peroxid töménysége, a behatási idő és az aktiváló fogfehérítő készülék együttesen befolyásolja. A nagyobb töménységű anyagok (35%) a gyorsabb rendelői fogfehérítés, míg a kisebb koncentrációjú fogfehérítő zselék (10-20%) inkább az otthon végezhető fogfehérítési lehetőségek alapanyagai. A kezelés hatására visszanyerhetjük fogaink fehérségét. Az otthoni fogfehérítés a kisebb koncentrációjú fogfehérítő anyag miatt hosszadalmas fogfehérítési eljárás.

Hagyjuk elszíneződve?

Sokan ember megriad attól, hogy a fogfehérítés során roncsolódik a fogállományuk, mert nem tudják, hogy a fogfehérítés során az aktív fogfehérítő anyag nem hatol a fogzománc szerkezetébe, és nem roncsolja azt. Ma már léteznek olyan fogfehérítési eljárások, amelyek során a fogakra helyezett fogfehérítési zselé lebomlik, és ilyenkor oxigén keletkezik, amely a fogzománc mikrobarázdáiban fejti ki hatását, és kifehéríti az elszíneződött fogakat. Tehát a fogfehérítést a "reakcióképes, aktív" oxigén végzi. Ez az oxigén a fogszerkezetben nem idéz elő változást, csak az elszíneződött fog felületeket teszi világosabbá. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a fogfehérítésnek semmilyen káros hatása nincs, nem sérül a fogzománc, a fogíny.

Fogfehérítést követően kell e tartani az újabb elszíneződéstől?

Néhányan azért nem döntenek a fogfehérítés mellett, mert attól tartanak, hogy árt a fogaknak a fogfehérítés. Tartanak attól, hogy a fogfehérítő hatás, vagyis a szép fehér fogak csak "ideig-óráig" maradnak meg. Ez a pácienstől is függ! A fogfehérítés után a fogak felszíne simább, keményebb lesz, kevésbé lesznek hajlamosak íngyulladásra, és a fogak könnyebben tisztán tarthatóak.

A megfelelő szájhigiénével a kifehérített fogak hosszabb ideig megtartják fehér színüket. Tehát a rendszeres fogtisztítás nagymértékben hozzájárul a kezelés sikeréhez, ennek pedig alapja a napi minimum kétszeri, 3-4 perces időtartamú alapos fogmosás. Fogápolással megelőzhetjük a fog- és fogínybetegségeket, hiszen a lepedék eltávolításával nagymértékben hozzájárulunk fogazatunk egészségéhez, a fogakat tartó szövetek épségéhez.

Természetesen nem tart örökké a fogfehérítéssel elért eredmény, tartóssága függ a fogfehérítési eljárástól és az életmódtól is. Ha valaki például rendszeres kávé-, vörösbor, illetve teafogyasztó, az számolhat azzal, hogy nála hamarabb megszűnhet a fogfehérítés hatása.

Ha a fogak ismét elszíneződnek, a fogfehérítést meg lehet ismételni. Fontos azt is tudni, hogy a fogfehérítés hatására a fogtömések és a fogpótlások, koronák nem fehérednek. Bizonyos esetekben, szükség lehet ezek cseréjére. Ezt a fogfehérítés előtt minden esetben érdemes a fogorvossal tisztázni.

Kiknek nem ajánlott a fogfehérítés?

Ha elszíneződött a fogunk, és szeretnénk alávetni magunkat egy fogfehérítési kezelésnek, érdemes előtte fogorvosunkkal alaposan kivizsgáltatni fogaink állapotát. Szuvas, gyulladt fogak, fogérzékenység esetén nem ajánlatos "belevágnunk" a fogfehérítésbe. Meglévő fogpótlások esetén megfontolandó a fogfehérítés, vagy éppen a fogpótlás cseréje, mivel a fogpótlás nem fehéredik, így elüthet a színe a kifehérített fogaktól.

Visszalépés a fogas kérdésekhez