Miért jó a fogfehérítés?

Miért jó a fogfehérítés?

Miért jó a fogfehérítés?

Az elszíneződések létrejöttében a fogászati kezelések során használt anyagok gyakran szerepet játszanak. A kialakulás oka miatt, ezeket iatrogén elszíneződéseknek nevezzük. A iatrogén elszíneződések számos esetben a helytelen kivitelezési technika következtében alakulnak ki, ezért többnyire megelőzhetőek-, illetve elkerülhetőek lennének.

-Gyökérkezeléssel kapcsolatos elszíneződések

Miért jó a fogfehérítés?

A leggyakrabban előforduló iatrogén elszíneződést a fogak gyökérkezelése okozza.  Ennek létrejöttében leginkább a helytelenül, nem a szakmai szabályoknak megfelelően kivitelezett gyökérkezelés a felelős.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a pulpakamrából nem távolítja el a fogorvos maradéktalanul a pulpaszövetet. Általában a pulpaszarvak azon részek, ahol necroticus pulpaszövet marad. Az innen származó bomlástermékek fokozatosan elszínezik a fogat. Éppen ezért a gyökérkezelés egyik alapvető szabálya, hogy a pulpakamrát alaposan fel kell tárni, beleértve a pulpaszarvakat is.

Kezelés: a pulpakamra megfelelő feltárása, belső fehérítés

Miért jó a fogfehérítés?

-A fog végleges helyreállításával kapcsolatos elszíneződések

Az amalgámtömések gyakran okozzák mind a zománc, mind a dentin színbeli változást.

Kezelés: a fog külső fehérítése után az amalgám tömés esztétikus tömésre történő cseréje. Az amalgám okozta elszíneződés, nehezen reagál a fehérítésre

Elszíneződhet a fog a kompozittömések szélizáródásának elégtelensége miatt is. Ebben az esetben a fogelszíneződést a tömés és a fog közötti résen keresztül a dentinbe jutó színezőanyagok okozzák, és idővel maga a kompozit tömés is elszíneződik.

Kezelés: külső fogfehérítés, a rossz szélizáródású kompozit tömés cseréje

Miért jó a fogfehérítés?

A fogakat ért trauma az erek sérülésének következtében belső vérzést okozhat a pulpakamrában, ami a fogak elszíneződését okozhatja. Ez gond.

A sérülés során a vörösvértestek hemolízise következik be, melynek eredményeként hemoglobin szabadul fel. A hemoglobinban lévő vassal, a baktériumok által termelt hidrogén-szulfid reakcióba lép, és ennek hatására sötét színű pigment, vas-szulfid keletkezik. Ez utóbbi anyag a fogak pirosas-barna elszíneződését okozza. A sérült fog elhalása esetén az elszíneződés mértéke az idő függvényében nő.

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt!  Telefonszám: 06-20/243-41-75