Fogas kérdések: Mitől fehérednek a fogak? Mitől sötétednek a fogak?

A fogak sajnos maguktól nem lesznek soha világosabbak, fehéredni csak valamilyen beavatkozás hatására szoktak. Én, mint fogorvos, azt a kérdést is gyakran hallom a páciensektől, hogy mitől sötétednek a fogak.

Mitől fehérednek a fogak? Mitől sötétednek a fogak?   A fogak elszíneződését külső és belső elszíneződések okozhatják.

A fog külső felszínére lokalizálódó elszíneződés fiatal korban főként a fogak nyaki területén található, és a nem megfelelő szájhigiéné mellett a Nasmyth-hártya maradványával is összefüggésbe hozható. Az ameloblastok által termelt Nasmyth-hártya a fogelőtörés után a zománcot fedő szemipermeábilis hártya, mely később a rágás hatására, valamint a fogak tisztítása következtében fokozatosan eltűnik.

A tej és vegyes fogazat vonalszerűen elhelyezkedő feketés elszíneződését a szájban található kromophil baktériumok okozzák.

Az életkor előrehaladtával a zománc apró résein keresztül különböző ételek, italok –különös tekintettel a kávé-tea fogyasztására-, gyógyszerkészítmények, szájöblítő szerek, valamint a dohányzás okozhat külső elszíneződést. A fogszuvasodás következtében ugyancsak elszíneződhetnek a fogak.


Belső elszíneződések

A belső elszíneződések szisztémás vagy lokális eredetűek lehetnek, illetve a fogak előtörése előtt vagy után alakulnak ki.

A fogelőtörés előtti szisztémás eredetű elszíneződések okai:

Fejlődési rendellenességek

Szisztémás eredetű elszíneződést okozhatnak a fogfejlődés zavarában is megnyilvánuló fejlődési rendellenességek.

Amelogenesis imperfecta

Örökletes betegség, amely többek között a zománc fejlődési zavarában nyilvánul meg. Általában az összes tej-és maradó fogat érinti. Klinikailag változatos a képe, az enyhe zománc elszíneződéstől a teljes zománc hiányig.
Kezelés: protetikai ellátást igényel, külső fogfehérítés kontraindikált

Dentinogenesis imperfecta

A fogelőtörés előtt létrejövő, a dentin szerkezeti rendellenességei közé tartozó elváltozás. Mind a tej- mind a maradó fogazatot érinti. Klinikai vizsgálat során a fogak jellegzetes barnás-kék színárnyalatot mutatnak. Az érintett fogak koronája gömbszerű, a gyökerek rövidek, a pulpakamra keskeny.
Kezelés: protetikai ellátást igényel, külső fogfehérítés kontraindikált

Erythroblastosis foetalis (neonatorum)

Az újszülöttek – Rh-inkompatibilitás miatt kialakuló – haemolitikus betegsége. A vörösvértestek haemolizise során keletkező hemosiderin pigment lerakódik a dentinben, és ettől a fogak színe barnás-zöldes-kék árnyalatot kap.
Kezelés: nem igényel kezelést, legtöbbször magától rendeződik

Thalassaemia

A gyermekek súlyos, haemolitikus vérszegénysége, mely a fogak kékes- barnás- zöldes elszíneződését okozza.
Kezelés: külső fogfehérítés

Porphyria

A haemoglobin lebontás öröklődő zavara, melynek következtében mind a tej-, mind a maradó fogazat vöröses- barnásan elszíneződik.
Kezelés: külső fogfehérítés

Fluorosis (foltos zománc)

A fog fejlődése során a hosszú ideig tartó fokozott fluorid bevitel hatására jön létre. Eleinte fehér, majd a szájba kerülő kémiai anyagok hatására barnás folt keletkezik a fogon. Klinikai képe az enyhe foltszerű hypoplasiától, a súlyos fokú elszíneződésig változhat. Főként endemiásan fordul elő olyan vidéken, ahol az ivóvíz fluorid koncentrációja magas (1.6 ppm-nél nagyobb), de a helytelen fluorid adagolás is kiválthatja.
Kezelés: külső fogfehérítés

Tetraciklines elszíneződés

A tetraciklin széles spektrumú antibiotikum, amely tizenkét éves kor alatt, valamint áldott állapotban, szoptatás közben történő adagolásakor a fogban lévő calciumhoz kötődve beépül a zománcba és a dentinbe és létrehozza annak elszíneződését. A tetraciklines elváltozást az elszíneződés súlyosságától függően három csoportra osztják. Az elsőbe a fog koronájának világos barnás-szürke elszíneződését, a másodikba az előbbi elváltozás kifejezettebb formáját, a harmadikba a súlyos tetraciklines elváltozásra jellemző sávozott elszíneződést sorolják. Ez utóbbi esetben a fogak nyaki harmada sötét, az éli harmada világos. Mindhárom csoportra igaz, hogy az elváltozás kétoldali és a mindkét álcsontban lévő fogakat érinti. A fogfehérítési eljárásokra az egyik legnehezebben reagáló elváltozás.
Kezelés: külső fogfehérítés

Hypoplasia

A zománc matrix képződésének zavara okozza. Tökéletlen (gödrös, porózus) zománcfelszín jellemző rá, melybe a különböző színezőanyagok könnyen lerakódnak.
Terápia: zománcabrázió

Hypocalcificacio

Oka a zománc nem tökéletes elmeszesedése. Az érintett zománcfelszín krétafehér, ami a fogelőtörése után barnásan elszíneződhet.
Terápia: zománcabrázió

Visszalépés a fogas kérdésekhez