Fogas kérdések: Gyökérkezelt fogak fehérítése

A gyökérkezelt fogak fehérítése a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben

Gyökérkezelt fogak fehérítése  

Gyökérkezelt fog az idő előrehaladtával elszürkülhet. Ilyen esetekben általában belső fogfehérítési módszert alkalmazunk, azaz a pulpakamrába juttatjuk a fehérítő anyagot. Fokozott elszíneződés esetén a belső fogfehérítést külsővel is kiegészítjük – a fog felszínét is fehérítjük. Az eredményt az elszíneződés óta eltelt idő nagymértékben befolyásolja. Minél rövidebb időig áll fenn az elszíneződés, annál látványosabb, sikeresebb az eredmény.

Gyökérkezelt fogak fehérítésének menete

A kezelés személyes konzultációval kezdődik, melynek során fogorvosunk meghatározza az elszíneződés okát, rögzíti a kiindulási fogszínt, röntgenfelvételt készít az elszíneződött fogról. A röntgen a gyökértömés ellenőrzésére szolgál (ha az nem megfelelő, akkor fehérítés előtt ki kell cserélni). Ezt követően tájékoztatjuk Önt a várható eredményekről.

Rendelőnkben a jelenleg legelterjedtebb belső fogfehérítési technikát alkalmazzuk, az ún. sétáló fogfehérítést. Ezt tartják manapság az egyik legbiztonságosabb módszernek, és ez igényli a fogorvosi székben eltöltött legrövidebb időt. A fehérítő gél pulpakamrába juttatása előtt a fogat izoláljuk. Ezt követően fúróval feltárjuk a pulpakamrát, majd belehelyezzük a fehérítő gélt.

A fogat ideiglenes töméssel zárjuk le a következő alkalomig. Önnek 5-7 nap múlva kell ismét visszajönnie (ezért sétáló módszer az elnevezés), eddig tart ugyanis az anyag hatása. Amennyiben még nem kielégítő az eredmény, kicseréljük a fehérítő gélt. A hatás hosszú távú megőrzése érdekében elengedhetetlen a fog koronai részének ellátása. Kérjen időpontot még ma, ha gyökérkezelt fogai elszíneződtek!

Visszalépés a fogas kérdésekhez