Fogas kérdések: Fogfehérítés felsőfokon

Megbízható fogfehérítés a fogak károsítása nélkül? Dr. Győrfi Adrienne a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő vezetője válaszol a feltett kérdésekre.

Fogfehérítés felsőfokon  

A tökéletes, fehér fogsor esztétikus, vonzó, és ma már az ápoltság egyik alapkövetelménye. Egy bizonyos kor felett azonban a fogak szürkülni kezdenek vagy különböző okok miatt elszíneződnek. A legkíméletesebb megoldás: a fogfehérítés.

Rengeteg termék és eljárás létezik, amelyek között gyakran még a szakemberek sem ismerik ki magukat.

Néhány évvel ezelőtt megjelent a fogfehérítés egyik legnagyobb hazai szaktekintélye, Dr. Győrfi Adrienne-nek a - Professzionális Fogfehérítés - című könyve. A szerzőt a fogfehérítés különböző módszereiről kérdeztük.

- Miért tartotta fontosnak, hogy szakkönyvet írjon a fogfehérítésről?

A Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikája új tankönyvet készített, amelynek több fejezetét én írtam. A munka közben jöttem rá, hogy Magyarországon a fogfehérítésnek egyáltalán nincs magyar nyelvű szakirodalma. Sem az egyetemi tankönyvekben, sem máshol nem lehet olvasni róla, vagyis aki fogorvos lesz, az legfeljebb az én 45 perces tantermi előadásomat hallhatja a témában. Ezért aztán, a különböző kongresszusokon a fogfehérítésről szóló előadások után csak úgy záporoznak felém a kérdések. Még mindig számos tévhit kering a fogfehérítés körül, és a feltett kérdésekből egyértelműen kiderül, hogy ez sajnos a fogorvosi szakmán belül is előfordul.

- Mire gondol?

Sokan nem tudják, hogy a fogfehérítés ma már teljesen biztonságos eljárás, semmilyen mellékhatása nincs és emellett abszolút fájdalommentes. A fogfehérítésnél használt szerek nem a fog anyagával, hanem a fog szöveteibe kötődött festékanyaggal lépnek kapcsolatba, és azok szerkezetét változtatják meg. Sok kollégám sem bízik az eredményességben, és találkoztam már olyan esetekkel is, amikor fogorvosok küldték el a pácienseiket azzal, hogy a gyógyszer okozta elszíneződésen nem tudnak segíteni. Pedig ma már nincs olyan elszíneződés, amivel a fogfehérítés ne tudna megküzdeni.

A fogorvosok viszont nehezen tájékozódnak a témában, az említett könyv megjelenéséig csak a hirdetések alapján tudtak választani a számtalan eljárás között. Általában egy módszer mellett kötelezték el magukat, ezt alkalmazzák függetlenül attól, hogy elavult-e, vagy célravezető-e az adott esetben. Ezzel szemben az én magánrendelőmben, valamennyi ismert eljárást alkalmazzuk. Számos fogfehérítő anyag és fogfehérítő készülék áll a rendelkezésünkre, hogy a páciens számára legmegfelelőbb eljárást választhassuk.

Visszalépés a fogas kérdésekhez