Fogászati értelmező szótár

A fogászati szakszavak gyakran nehezen érthetőek a laikusok számára. Az alábbiakban azokat a fogászati szakkifejezéseket, valamint magyarázatukat gyűjtöttük össze, melyekkel Ön a fogászati kezelések során találkozhat. Olyan kifejezéssel találkozott, ami nem szerepel szótárunkban? Kérdezze Dr. Győrfi Adrienne doktornőt!

Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő

Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő

A-Á

Abrazív anyagok
A lepedék eltávolítására szolgáló gyári készítmények.

Adhezív technika
Az esztétikus tömőanyagok retencióját és széli záródását fokozó eljárás.

Afta (aphta)
Kis, fehéres színű, fekélyes folt a nyálkahártyán.

Akrilát
Kivehető- és ideiglenes fogpótlások készítéséhez felhasznált anyag.

Alábélelés
Mély szuvasodás esetén a tömés alá helyezett szigetelő anyag.

Allergia
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója. Allergiában szenvedő emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad bizonyos, a környezetben megtalálható anyagokra. Ezen anyagok, egészséges emberben semmilyen reakciót nem váltanak ki, a szervezet ártalmatlannak tekinti őket. Az allergiás szervezet ezzel szemben ártalmas anyagként ismeri fel őket, és védekezően lép fel ellenük. Leggyakrabban a króm, nikkel kobalt, higany, ezüst, palládium, réz a felelős a különböző panaszokért.

Altatásos kezelés
Azoknak a betegeknek, akik semmit sem akarnak érzékelni a fogászati kezelésből, az altatásos fogászati kezelést ajánljuk. Többfajta altatás létezik. A rendelőnkben végzett altatás során az altatóorvos altatószereket adagol intravénásan. Egy alkalommal 3,5 órát tudunk altatni, ez idő alatt számos fogászati beavatkozás elvégezhető.

Alveolaris csont
A fogak gyökereit magába foglaló csontnyúlvány az alsó és a felső állcsonton.

Amalgám
Tömőanyag, mely higanynak ezüsttel és ónnal alkotott ötvözete. Napjainkban egyre ritkábban alkalmazzák.

Antibiotikum
Gyógyszer, amely megakadályozza, vagy lassítja a baktériumok szaporodását.

Apex
A foggyökér csúcsát apexnek nevezik.

Arany betét
A fogtechnikus arany ötvözetből készíti el a fogat kiegészítő "tömést".

Autokláv
A fogászati beavatkozások során használt anyagok, eszközök sterilizálására szolgáló készülék.

Állkapocs ízület
Alsó és felsőállcsont illeszkedése az ízületben, amely lehetővé teszi az állkapocs mozgatását.

Anterior
Előre, elöl lévő, a test hossztengelyére merőleges irány.

B

Betét (inlay, onlay)
A fogorvos által a fogba preparált üregbe, a fogtechnikus készíti el. A fog hiányzó részét kiegészítő pótlás. Anyaga lehet arany, ezüst, kompozit vagy porcelán.

Bond
Műgyanta alapú, fényre kötő f ragasztóanyag, melyet az esztétikus helyreállítások ragasztására alkalmazunk.

C-CS

CAD/CAMA
A CAD/CAM (Computer Aided Design / Computer Aided Manufacturing) rendszer, egy számítógéppel segített tervezés és kivitelezés. A tervezés után nagy pontosságú, cirkónium-dioxidból készült fogpótlások elkészítésére van lehetőség.

Cariologia
A szuvasodás keletkezésével és ellátásával foglalkozó szakterület.

Cerec3
A CEREC3 készülék egy olyan CAD/CAM berendezés, mely fémmentes koronákat állít elő. A páciens fogairól egy virtuális lenyomat készül, mely alapján a számítógép kifaragja a megtervezett fogpótlást.

Cirkónium–oxid
A modern pótlások és fogművek legújabb alapanyaga. Kiváló esztétikai tulajdonságú, fémmentes, a titánnál négyszer nagyobb hajlítószilárdsággal rendelkezik.

Ciszta
Folyadékkal telt tömlő, kóros elváltozás a foggyökért határoló szövetekben.

Csapos fog
Abban az esetben, ha kevés foganyag áll rendelkezésre, a fogorvos csaprendszer segítségével építi fel a fogat.

Csontpótlás
Főként implantátumok készítésekor alkalmazza a fogorvos. A kevés csonttal rendelkező területen, az eredeti csont vastagságának, formájának megnövelése csontpótló anyaggal vagy saját csonttal.

D

Dens
Fog.

Depurálás
Fogkő eltávolítás.

Destruált fogak
Erősen lekopott, lepusztult fogak.

E-É

Elhalt fog
Ha a pulpaszövet valamilyen külső hatásra elhalt, a fogak gyökérkezelése vagy eltávolítása javasolt.

Éber szedáció
Éber szedáció során a páciens N2O2 és O2 gáz keverékét lélegez be. A gázkeverék oldja a szorongást és a félelmet, a kedélyállapot kifejezetten kellemessé válik. Előnye, hogy semmilyen érzékelést nem kapcsol ki, a fogorvos kooperálni tud a beteggel. A gáz belégzése semmilyen komplikációval nem jár, mellékhatása nincs, hányingert, szédülést sem okoz.

Endodontia
A szuvasodás (lyuk)  következményes megbetegedéseinek ellátása.

Endodontus
Gyökérkezelést magas szinten végző fogorvos.

Exractio
Húzás.

F

Fog eredetű gócbetegség
Gócbetegség alatt olyan kórfolyamatot értünk, amelynek során egy adott szerv vagy szervrendszer megbetegedése a szervezet egy távolabbi pontján kialakult fertőzéses eredetű, krónikus gyulladásából származik. A betegséget kiváltó idült gyulladás a góc. Maga a góc az esetek nagy részében tünetmentes, nem fáj, sőt nem is érzékeny. Mivel a gyulladás lassan alakul ki és a folyamat elhúzódó, észre sem vesszük, hogy adott helyen valamilyen kóros elváltozás található. A gócban felszaporodnak a baktériumok, amelyek a vérpályába kerülve a szervezet csökkent ellenálló képességű területein megtapadnak, és azokat megbetegítik. Számos kutatás bebizonyította, hogy nem feltétel a baktériumok jelenléte, a betegség kialakulásához az is elegendő, ha a kórokozók mérgező (toxikus) termékei érik el a "gyengébb" szöveteket.

Milyen tüneteknél áll fenn gócbetegség gyanúja?

ismeretlen okú ízületi fájdalmak

foltos hajhullás

bőrön jelentkező kiütések

különböző szervek, szervrendszerek hosszú ideje tartó, ismeretlen eredetű megbetegedései

Leggyakrabban előforduló gócok:

a fogak

a mandulák

a középfül

az orr melléküregei (arcüregek)

az epehólyag

a prosztata/petefészek

a vakbél (féregnyúlvány) idült (krónikus) gyulladása

A fog eredetű gócok aránya a legmagasabb a szervezetben. Minden fog szerepelhet gócként, amelyben mély szuvasodás látható, vagy a fogbél idült gyulladása áll fenn. A gyökér körül kialakult elváltozások, a fogágyban maradt betört gyökerek, letört fogak szintén gócként szerepelhetnek. Gócbetegség okozója lehet a fogágyban maradt fog is, amely különböző okok miatt (pl.: nincs elég hely, nem függőlegesen helyezkedik el az állcsontban) nem tud előtörni.

Krónikus ínygyulladás, fogágybetegség is lehet góc. Ezeket fogágyi (parodontális) gócnak nevezzük. Fogágybetegség során a fogak körül mély tasakok képződnek, amelyek rendkívül nehezen tarthatók tisztán. A tasakok mélyén elszaporodó baktériumok a véráramba kerülve távoli szervek megbetegedéseit okozhatják. Fontos tudni azt, hogy nem minden fogászati – fent említett – elváltozás viselkedik gócként! Ezeket a kórfolyamatokat csak akkor tekintjük gócnak, ha a szervezet egyéb területén olyan ismeretlen eredetű betegséget okoznak, amely gócbetegségnek tekinthető.

Fogászati góc talaján kialakuló szervi megbetegedések - gócbetegségek:

sokízületi gyulladás

bizonyos szív-és érrendszeri megbetegedések

kötőhártyagyulladás

krónikus vesegyulladás

különféle allergiás folyamatok

gyermekkori asztma

ekcéma

Fogászati implantáció
A fogászati implantáció a foghiányok pótlásának legmodernebb módszere, a többi fogat leginkább kímélő eljárás, melynek hosszú távú eredményessége nagyon jó. Ez a tudományosan megalapozott, klinikailag bevált módszer "műgyökerek", más néven fogászati implantátumok, beültetésével és az arra speciálisan készített koronákkal és hidakkal pótolja a hiányzó fogat. Az implantáció célja a teljes protetikai helyreállítás, azaz a tökéletesen használható és esztétikus fogpótlás készítése. Az implantációt sokan fogbeültetés néven ismerik, ugyanakkor szó sincs valódi fog beültetéséről. Implantáció során leggyakrabban titániumból készülő csavart (műgyökeret) épít a fogorvos az állcsontba, majd arra elkészíti a fogak eredeti anatómiai tulajdonságait hűen tükröző fogpótlást. A pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, szinte észrevehetetlen a különbség. Az implantátumokra kerülő felépítmény lehet borítókorona, híd, de akár teljes lemezes kivehető fogpótlás is.
Fogászati implantátum csak olyan anyagból készülhet, amely nem károsítja a szervezetet (biokompatibilis), biztosítja a kapcsolatot az implantátum és a környező szövetek (elsősorban csontszövet) között, formatartó, nem korrodál, ellenáll a szöveti reakcióknak, továbbá kedvező szilárdságú. Az implantátum anyagával szemben alapvető követelmény, hogy szövetbarát legyen, tehát a szervezet belső környezetébe beépülve ne okozzon sem helyileg, sem általánosan károsodást, a csont és az íny képes legyen hézag nélkül ránőni. Ezeknek a tulajdonságoknak leginkább megfelelő anyag a tiszta, ötvözetlen titán. A titánt az emberi szervezet teljes mértékben befogadja, így a kilökődéstől nem kell tartani. Már hosszú évek óta sikeresen alkalmazzák a sebészet más területein is, így pl.: csípőprotézisek anyagaként. Biológiai tulajdonságainak köszönhetően a csontsejtek hozzánőnek a titán felületéhez, az implantátum a környezetéhez csontosodik, a szervezet részévé válik. Klinikai vizsgálatok, és évek tapasztalata bizonyítja, hogy a titán implantátumok nem idéznek elő semmilyen allergiás elváltozást, illetve daganatos megbetegedést. Helyesen kivitelezett beültetési technika mellett, szakmailag helyesen elkészített felépítménnyel (borítókorona, híd, teljes lemezes protézis) az implantátumok élethosszig szolgálhatnak. Az implantátumok anyaga a titánon kívül lehet tantál, esetleg kobalt-króm-molibdén ötvözet is. Az implantátumok készítéséhez felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak. A használatban lévő implantációs rendszerek rendelkeznek nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is. Az implantátum speciális kialakításának köszönhetően a csontban rögzülő része kellően teherbíró, képes az implantációs fogműre ható terhelések elviselésére, a szájba nyúló része pedig alkalmas a korona, híd vagy protézis rögzítésére. Implantációval egy, vagy akár több hiányzó fogat is pótolhat a fogorvos. Több fog hiánya esetén implantátum elhorgonyzású hidakat készíthetünk, valamint megfelelő számú implantátum beültetésével akár teljes körhidat is tudunk rögzíteni.
A fogbeültetés egy egyszerű beavatkozás, ugyanakkor nagy figyelmet, gondos tervezést, precíz munkát és magas szintű szakmai hozzáértést követel. Ugyanarra a szájüregi állapotra több megoldás is alkalmazható, ezért mindig az adott esetet figyelembe véve kell döntenie a fogorvosnak.

Fogbél
Pulpaszövet.

Fogékszer
Valamelyik frontfogra ragasztott apró kő, vagy nemesfémből készült lapocska.

Fogfehérítés
A fogak elszíneződéseinek eltávolítása, a meglévő fogszínnél világosabb fogszín elérése kémiai úton.

Foghúzás, extrakció
A fog eltávolítása az alsó vagy a felső állcsontból.

Fogkő
A helytelen fogápolás miatt a fogakon erősen tapadó lepedék elmeszesedett formája.

Fogselyem
A fogközök tisztítására alkalmas eszköz.

Fogszínkulcs
A fogorvos ezzel a segédeszközzel határozza meg a páciens saját fogainak a színét.

Fogszuvasodás, caries
Baktériumok által okozott fogszövet pusztulás.

Fogzománc erősítése - Iontoforézises fluorid kezelés (Fluor iontoforézis)
A fluorid a fogzománcba épülve erősíti annak szerkezetét, ezáltal csökkenti a fogak érzékenységét, és ellenállóbbá teszi őket a fogszuvasodással szemben.
Fluor több módon is bekerülhet a szervezetbe. Táplálékkal, ivóvízzel, valamint a rendszeres szájápolás során fogkrémek, szájvizek használatával. Ezekkel a módszerekkel csak kis mennyiségű fluorid kerül bevitelre. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindig az adott életkornak megfelelő fluormennyiséget szabad csak bejuttatni a szervezetbe, ugyanis nagy mennyiségben mérgező hatása van! Ezért nagyon fontos, hogy mindenki az életkorának megfelelő fogkrémet használja, ugyanis azokban pontosan kiszámolt fluor dózis található. Amennyiben a fogzománcban található fluor mennyisége nem elegendő, a fog külső rétege gyengülhet, melynek következtében fogszuvasodás indulhat meg. A fogszuvasodás első fázisában a fogzománcban apró, szabad szemmel nem látható felmaródások, kis felszíni eróziók jönnek létre, melyek mérete - megfelelő szakorvosi kezelés nélkül - a száj savas pH-jának hatására folyamatosan nő, míg hatékony fluor pótlás mellett méretük csökken.
Amennyiben szükséges, úgy a fluor-bevitel növelése több módon is lehetséges. Sokat segíthet a táplálkozás terén néhány változtatás, pl. a fluorral dúsított tej, só, víz fogyasztása. Ennél sokkal hatékonyabb megoldás lehet a helyi fluorid kezelés. Helyi fluorid kezeléssel a kezdeti fogszuvasodási folyamatok megállíthatók, visszafordíthatók , és a fogzománc ellenálló képessége is jelentősen növelhető. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fogszuvasodás megállítása a kezdeti, szemmel nem látható fázisban lehet a legeredményesebb!

Foramen apicale
A fogbél ér és ideg ellátását a foggyökér csúcsán (apex) található nyíláson keresztül kapja, amit foramen apicalénak neveznek.

G-GY

Gingiva
Fogíny.

Gipszminta
A fogorvos által vett lenyomat alapján, a fogtechnikus gipszből készíti el a páciens fogainak a mását. Főleg fogpótlásoknál alkalmazzák.

Góc
Elhalt vagy rosszul gyökérkezelt fogak, valamint fertőzött fogágy által okozott betegség, amely a test más részén okozhat panaszokat.

Gyökércsatorna
Ez tartalmazza a pulpaszövet foggyökéri részét.

Gyökérkezelés
A fogban, mély szuvasodás, sérülés következtében gyulladás alakulhat ki. A gyulladás következtében a fog el is halhat. A bomlástermékek felszaporodnak, fájdalmat okoznak. A gyökérkezelés során a pulpaszövetet eltávolítjuk, a gyökércsatornát előkészítjük a gyökértöméshez.

Gyökértömés
A pulpaszövet helyének hermetikus kitöltése gyökértömő anyaggal.

Gyulladás
Inflammáció.

H

Harapás
Viaszból vagy szilikonból megformázott sablonra harap a páciens. Ennek során rögzítjük a páciens harapási viszonyait.

Héj
Műanyag vagy kerámia lappal történő fogpótlás.

Hidrogén-peroxid
A fogfehérítés során használt anyagok aktív hatóanyaga.

Híd
Egy vagy több fog hiányának a pótlására készül. A fogorvos által vett lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el.

Hídtest
A híd alkotórésze, amely a hiányzó fogat vagy fogakat pótolja.

I-Í

Ideiglenes fogpótlás
Amit a páciens a végleges pótlás elkészüléséig használ.

Impaktált fog
Áttörésben visszamaradt fog, a fog áttörésének valamilyen módon történő akadályozottsága esetén fordul elő.

Implantátum sebészi felépítmény
Egy vagy több hiányzó fog pótlására használható művi foggyökér, amely rögzített vagy kivehető fogpótlás tartását szolgálja, mely műtéti úton kerül az állcsontba.

Implantátum csavar
A csontba becsavart titán vagy cirkónium-oxid csavar, amely lehetővé teszi a hiányzó fog pótlására elkészített fogpótlás rögzítését.

Inferior
Lefelé, a lábak irányába mutatót jelent.

Inkomplett gyökértömés
Nem a szakmai kritériumoknak megfelelően elkészített gyökértömés.

Interdentális fogkefe
A fogközök vagy implantátumok nyaki részének és hídtagok tisztítására alkalmas eszköz.

Interdentális papilla
Két szomszédos fogkorona közt levő háromszög alakú fogínyrész.

Ínyvisszahúzódás
A foggyökér felszíne láthatóan szabaddá válhat (a foggyökér színe sötétebb), az íny nem a szomszédos fogak ínyével egy vonalban fut. Az érintett fog vagy fogak hidegre, melegre, savanyú gyümölcsök fogyasztásakor érzékenyek lehetnek. A legtöbb esetben a túl erősen és vízszintes mozdulatokkal végzett fogmosás jelenti a mechanikus traumát az íny számára. Bizonyos emberek genetikailag hajlamosabbak ínyvisszahúzódásra, mert ínyük vékony típusú. Nekik fokozottan kell ügyelniük a helyes fogmosási technikára. A fogágy gyulladása következtében, a fogágygyulladás is sok esetben ínyvisszahúzódással jár, ezért ínyvérzés esetén feltétlenül forduljon a fogágy betegségeinek gyógyítására specializálódott fogszakorvoshoz.

J

Járulékos csatorna
A fogbél és a periodontium nem csak a foramen apicalen keresztül kommunikálhat, hanem egyéb összeköttetések is lehetnek, amelyeket járulékos csatornának vagy oldalcsatornának is nevezünk.

K

Karbamid-peroxid
A fogfehérítés során használt fehérítőanyag, aktív hatóanyaga a hidrogén peroxid.

Kofferdam
Nyálrekesz a fogak izolálására.

Kompozit
Esztétikus tömések anyaga, amely nagyon ellenálló és tartós megoldást jelent. A kompozit tömés fény hatására szilárdul meg. Bármilyen szuvasodás ellátására, fogak felépítésére is alkalmazható.

Kontaktpont
Hiánytalan fogazatnál a két szomszédos fog érintkezési pontja.

Korona
A fogászati korona a teljes fogfelszínt befedő fogpótlás. Korona készülhet egy fogra, ha a fog elszíneződött vagy nagyon kevés foganyag van, illetve egy vagy több foghiány mellett álló fogakra, melyek közé pótlás, úgynevezett híd kerül.

Körhíd
Az egész fogívre kiterjedő híd.

L-LY

Lenyomat
A fogak és a száj egyéb képleteinek lemintázása gumiszerű anyaggal.

M

Műgyökér
Más néven, implantátum csavar.

O-Ó

Oldalcsatornák
A fog gyökerében a gyökércsatornán kívül oldalcsatornák is nehezíthetik a gyökérkezelés korrekt kivitelezését. A fogbélből az oldalcsatornákon kijutó baktériumok megbetegíthetik a gyökérhártyát.

OP felvétel
Panorámaröntgen felvétel, ahol a páciens összes foga látható.

Oralkamera
Kisméretű kamera, amellyel a fogorvos a száj képleteit vizsgálja. A páciens számára jól látható módon jelennek meg a szájképletek.

Ö-Ő

Öntisztulás
Az a jelenség, amelynek során a beszéd, rágás következtében, valamint az ételek súroló hatására a fogfelszíni lepedék eltűnik.

P

Periodontium
Periodontiumnak, fogágynak nevezzük azokat a kemény és lágyszöveteket, melyek a fogak megtámasztásában és tartásában játszanak szerepet.

Plakk
A fogakon megtapadó lepedék.

Porcelán
A koronák és héjak egyik legesztétikusabb anyaga, teljesen utánozza a saját fogak színét.

Primer dentin
Az a dentin, amely a fog fejlődése alatt képződik.

Prevenció
Aa betegségek megelőzését biztosító.

Protézis (kivehető fogpótlás)
A protézis fogtechnikus által elkészített, kivehető fogpótlás. Abban az esetben, ha már nincs saját fog, akkor teljes, ha van, akkor részleges kivehető fogpótlásról beszélünk. A műfogsorok alapanyaga akrilát, melyet gyakran fém részekkel is kombinálnak.

Pulpasapkázás
Abban az esetben, ha a szuvasodás túl mély, a fogorvos alábélelő anyagot helyez a fogba.

Posterior
Hátra, hátul lévő. A test hossztengelyére merőleges irány.

R

Rágófelszín
Az alsó és felső fogsor összezárásakor a fogak találkozása által alkotott felszín.

Rezekció
Szájsebészeti műtét, melynek során a foggyökér csúcsának és az azt határoló gyulladásos szöveteknek az eltávolítása történik. Ez a szájsebészeti beavatkozás a fog megtartása érdekében történik.

Retineált fog
Áttörésben visszamaradt fog, a fog eredeti fejlődési állapotában történő visszamaradásakor fordul elő.

S-SZ

Sinus – lift
Az arcüreg nyálkahártya alapjának felemelése implantátum behelyezéséhez. Legtöbbször csontpótlással kombinált sebészeti beavatkozás.

Sinus maxillaris
Arcüreg.

Szájöblítő
A szájüreg gyulladásos folyamatainak gyógyítására vagy ezek megelőzésére alkalmas oldat.

Superior
Felfelé, a fejcsúcs irányába mutató. A fogakra kevésbé, inkább a fogak mellett lévő képletek helyzetének meghatározására használjuk.

T-TY

Tasak
A fogakat tartó szövetek pusztulása során a fog és az íny között kialakuló képződmény. A tasakban elszaporodnak a baktériumok, és ez a betegnek fájdalmat okoz.

Tályog
Gennyes elváltozás a fog mellett.

U-Ú

Ultrahangos fogkőtisztítás
Ultrahang elvén működő készülékkel történő fogkő eltávolítás.

V

Vitalitásvizsgálat
A fogidegek működésének a vizsgálata annak eldöntésére, hogy milyen kezelés szükséges.

Vésés
A fogak illetve gyökerek műtéti eltávolítása az állcsontból.

Visszalépés a főoldalra